Oferte speciale

  • .

Scrisoarea de garanție bancară, de la teorie la practică

Categorii Financiar-bancar
Autor(i) Ileana Apostolescu
Editura Sfântul Ierarh Nicolae
ISBN 978-606-671-831-8
Anul publicării 2014
Nr. pagini 226
Format eBook Comercial
Răsfoire carte Da
Nota 4.53 (60 voturi)
Acordă o notă

Ideea de a scrie o carte despre scrisori de garanție bancară mi-a venit văzând cât de puține studii publicate pe această temă există în România și cât de mult este nevoie ca un practician cu experiență, să împărtășească informații despre acest subiect specializat.

Cartea este scrisă într-o manieră simplă, inteligibilă, fiind accesibilă atât studenților care își propun sa îmbrățișeze o carieră în domeniul financiar-bancar, cât și profesioniștilor, lucrători în domeniul bancar, juriștilor și specialiștilor din firme care utilizează astfel de instrumente.

Cartea este disponibilă în format ebook (online).

Cartea mea își propune să pună sub lupă scrisoarea de garanție bancară și să o disece în cele mai mici detalii: definiție, principii de bază, tipuri de garanții și modele, clauze, rolul și poziția băncii, cesiunea și transferul garanției, mult-controversatul concept de fraudă și multe, multe alte lucruri interesante, pe care vă invit să le descoperiți, parcurgînd această carte.

De asemenea, studiul face o analiză a celor mai semnificative articole ale noilor URDG nr. 758, precum şi o trecere în revistă însoţită de propriile comentarii a articolului 2.321 din Noul Cod Civil. În plus, cartea conţine şi modelul celui mai nou tip de scrisoare de garanţie, şi anume garanţia de buna conduită a ofertanţilor care participă la licitaţiile pentru achiziţii publice, solicitată acum de O.U.G. 51/2014.

În fine, ultimul capitol este dedicat insolvenței ordonatorului/debitorului, capitol care de asemenea conţine opinii “la cald” despre Noul Cod al Insolvenţei (legea 85/2014) şi impactul acestuia asupra scrisorilor de garanţie garantate cu cash collateral si executate după data deschiderii procedurii de insolvenţă

Adaugă un comentariu

Opiniile cititorilor (12 comentarii)

Adăugat de LucianDantes în 01.12.2014 19:52:27
Ceea ce ma intereseaza pe mine in primul rand este transferul si cesiunea, reglementate nefericit in actualul Cod civ. la art. 2.321, alin. (5) si (6). Am apucat sa vad ca ai tratat acest aspect din perspectiva URDG 758 la pag. 174, dar problema celor doua nefericite alin. (5) si (6) C.civ., pe care ai abordat-o la pp. 154 sqq. lasa deschisa o chestiune care va ajunge des pe masa judecatorilor si va conduce o practica neunitara. Trebuie sa vedem cum este posibila transmitere prin cesiune a dreptului de a solicita plata, fara a fi reglementata in acelasi timp, in codul civil, chestiunea confirmarii cazului de culpa din raportul juridic de baza. Si eu sunt de parere ca cererea de plata o face cesionarul iar confirmarea cazului de default cedentul, dar cutuma este ca cererea de plata sa indice si cazul de neindeplinire. Nu am apucat sa vad, desi poate este tratata pe undeva in lucrarea ta, distinctia intre "dreptul de a cere executarea garantiei" si "dreptul de a cere plata".
Adăugat de LucianDantes în 01.12.2014 19:51:15
Initiativa de a redacta o lucrare de asemenea dimensiuni este cu atat mai laudabila cu cat vine din partea Trade Finance care abordeaza cu mult profesionalism chestiuni de natura juridica. Este un fapt remarcabil pe piata editoriala ca un expert in trade finance, si nu un jurist, sa lanseze o asemenea lucrare si sa abordeaze asemenea chestiuni, dintr-o perspectica multidisciplinara. De regula, problemele ridicate mai sus ajung la mine tocmai ca solicitari de opinie juridica de la colegii mei de la Trade Finance:). Profesia mea fiind, daca nu s-a observat deja din context, aceea de consilier juridic. Multumesc si mult succes in continuare.
Adăugat de LucianDantes în 01.12.2014 19:47:25
Alte aspecte pe care am vazut ca le-ai tratat si sunt foarte dureroase in practica sunt: mecanismul platii in sine, pozitia bancii, clauzele de exonerare, legea aplicabila si jurisdictia. Totodata, mai este problema dureroasa a ordonatorilor nostri care au contracte cu statul si care vin cu modele de LG-uri standard, intocmite de oameni care nu stiu ce este un LG. Astfel, plata se poate cere pe suport de hartie si nu pe canal bancar (institutiile spun ca ele nu lucreaza prin banci, ci prin trezorerie).
Adăugat de LucianDantes în 01.12.2014 19:46:26
Ceea ce ma intereseaza pe mine in primul rand este transferul si cesiunea, reglementate nefericit in actualul Cod civ. la art. 2.321, alin. (5) si (6). Am apucat sa vad ca ai tratat acest aspect din perspectiva URDG 758 la pag. 174, dar problema celor doua nefericite alin. (5) si (6) C.civ., pe care ai abordat-o la pp. 154 sqq. lasa deschisa o chestiune care va ajunge des pe masa judecatorilor si va conduce o practica neunitara. Trebuie sa vedem cum este posibila transmitere prin cesiune a dreptului de a solicita plata, fara a fi reglementata in acelasi timp, in codul civil, chestiunea confirmarii cazului de culpa din raportul juridic de baza. Si eu sunt de parere ca cererea de plata o face cesionarul iar confirmarea cazului de default cedentul, dar cutuma este ca cererea de plata sa indice si cazul de neindeplinire. Nu am apucat sa vad, desi poate este tratata pe undeva in lucrarea ta, distinctia intre "dreptul de a cere executarea garantiei" si "dreptul de a cere plata".
Adăugat de LucianDantes în 01.12.2014 19:45:51
chestiunile pe care le-am adus in discutie sunt de natura juridica si este laudabil ca un expert in trade finance, si nu un jurist, lanseaza o asemenea lucrare si abordeaza asemenea chestiuni. De regula, problemele ridicate mai sus ajung la mine tocmai ca solicitari de opinie juridica de la colegii mei de la Trade Finance:)
Adăugat de LucianDantes în 01.12.2014 19:45:26
Totodata, mai este problema dureroasa a ordonatorilor nostri care au contracte cu statul si care vin cu modele de LG-uri standard, intocmite de oameni care nu stiu ce este un LG. Astfel, plata se poate cere pe suport de hartie si nu pe canal bancar (institutiile spun ca ele nu lucreaza prin banci, ci prin trezorerie). Nu stiu daca ai abordat si chestiunea asta, nu am apucat sa vad, dar daca ai facut-o, lucrarea este demna de recomandari cu superlative, pentru ca este cea mai frecvent caz de speta neplacuta ce ajunge pe masa mea de lucru.
Adăugat de LucianDantes în 01.12.2014 19:44:54
In alta ordine de idei: Bancile se expun frecvent atunci cand accepta modele de LG care deroga de la caracterul independent al scrisorii: clientii ne baga pe gat modele de LG in care se precizeaza ca beneficiarul trebuie sa spuna si in ce masura nu si-a indeplinit ordonatorul obligatiile sau chiar sa indice un articol din contractul partilor. Ce facem atunci cand beneficiarul indica eronat contractul si nu vrea sa revina cu o noua cerere, rectificata?. Sau, ca Banca se obliga sa "prelungeasca validitatea prezentei scrisori cu inca 6 luni, daca sunt la momentul expirarii indeplinite conditiile avute initial la acordarea prezentei scrisori". Bancile deroga adeseori de la principiile URDG 758 si se expun.
Adăugat de LucianDantes în 01.12.2014 19:44:23
Dupa rasfaoirea lucrarii: Cartea este un adevarat tratat al LG-urilor, deci orice initiativa de genul asta este laudabila (si mi-as mentine parerea chiar daca as citi-o integral si i-as gasi minusuri sau erori, pentru ca noi lucram intr-un ambient fara traditie multiseculara in domeniul bancar). Din pacate nu traim in Marea Britanie, aici este Estul Salbatic:)
Adăugat de Ileana Apoatolescu în 28.11.2014 19:10:43
Doresc sa va multumesc tuturor celor care ati scris aici, pe site, comentarii care ma bucura nespus si care imi arata, o data in plus, ca munca mea e apreciata, ba chiar as putea spune nepretuita pentru generatiile viitoare. De asemenea, ii rog pe toti cei care au Cumparat cartea sau au Rasfoit-o aici, pe site, sa nu evite sa lase comentarii. Orice opinie este extrem de importanta pentru mine si ma va ajuta sa aduc imbunatatiri cartii, in editiile viitoare. Inca o data, va transmit multumirile mele, cu drag, Ileana Apostolescu
Adăugat de Isabela Iacob în 05.11.2014 13:24:33
Un ghid de exceptie, atat pentru studenti, cat si pentru bancheri - si nu numai - aceasta carte pune cap la cap o multitudine de aspecte legate de conditiile de emitere si utilizare a unei scrisori de garantie bancare si face astfel lumina pentru cei care nu sunt familiarizati deloc sau mai au inca de invatat despre scrisorile de garantie.
Adăugat de otiliadr în 03.11.2014 20:51:47
Cartea d-nei Apostolescu vine sa acopere un gol in literatura de specialitate autohtona. De aceea am convingerea ca atat studentii cat si profesionistii din domeniul bancar ii vor aprecia utilitatea, asemenea mie.
Adăugat de paula04 în 30.10.2014 19:00:20
Foarte bine structurata, cuprinde toate domeniile de interes actuale, in special fiind actualizata conform noilor modificarilor unor legi, cum ar fii legea insolventei, procedura de contestare a licitatiilor. Evident, conceptul acestui instrument, explicat de Ileana, prinde valentele necesare informarii corecte si facile pentru cei care utilizam aceste instrumente. Ileana, multumesc pentru munca care ai depus-o si infomatia atat de pretioasa care o putem accesa atat de usor! Paula

Adaugă o întrebare

Trebuie să fiți autentificat pentru a pune o întrebare. Autentificare Facebook

Întrebările cititorilor (2 întrebari)

Întrebare carte Scrisoarea de garanție bancară, de la teorie la practică (Adăugat de CELENA în 13.01.2015 13:15:32 )
Salut initiativa autorului de a scrie o carte foarte utila atat pentru cei care incep o cariera in domeniul bancar, cat si celor care au experienta si lucreaza cu scrisori de garantie bancara. Limbajul acestei publicatii este accesibil, usor de urmarit, iar continutul este updatat cu cele mai noi informatii in domeniu. Foarte utile sunt si modelele de scrisori de garantie furnizate si explicate in detaliu, cat si opinia autorului privind subiecte mai sensibile, precum transferul in cadrul scrisorilor de garantie. Recomand publicatia tuturor celor care vor sa inteleaga cu adevarat mecanismul scrisorilor de garantie bancara.
Comentariu (Adăugat de dancampeanu în 27.11.2014 07:53:08 )
Cartea este un instrument foarte util atat pentru cei implicati direct in trade finance cat si pentru ceilalti bancheri care lucreaza in domenii conexe cum ar fi creditarea, marketingul, operatiunile etc. Nu in ultimul rand cartea este si un foarte bun ghid pentru companii, beneficiarii si ordonatorii in fapt ale scrisorilor de garantie. Ei pot intelege mai bine modul de acoperire si garantare a riscurilor comerciale, cadrul general de aplicare a uzantelor internationale in materie de garantii bancare cat si exceptiile de la regula. Fara securizarea eficienta a riscului de neplata sau a riscului de buna executie, o companie profitabila poate ajunge peste noapte in insolventa sau faliment. A avea un bun consultant pe probleme de riscuri comerciale si trade finance elimina necesitatea ulteriora de a avea un bun avocat specializat pe litigii comerciale :) Cu cat astfel de lucrari vor avea o mai buna mediatizare in mediul de afaceri (nu numai in mediul bancar), cu atat climatul economic va fi mai sigur pentru toate partile implicate in business. Dan Campeanu
Acest site foloseste cookie-uri. Află mai multe Am înteles